Yeni bir marka doğuyor "Bosser"

BOSAŞ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, Van'a ve bölgeye yeni bir marka kazandırdıklarını ifade ederek, "Bosser markasıyla bölgede ulusal, çok bilinen markalar ile rekabet edeceğiz. Bunu söylerken hem kalite anlamda hem de fiyat istikrarı anlamında söylüyorum. Alt yapımızın güçlü olması için çok emek verdik." Dedi.

 

Mantolama, bina dış yüzeyine kompozit yalıtım malzemelerinin kaplanması tekniğiyle yapılan bir ısı yalıtımı uygulaması. Bu teknik avrupa ülkelerinde 1970’li yıllardan itibaren (ETICS) yani, “External Thermal Insulation Composite System” adı altında kullanılmış. Ülkemizde ise enerji verimliliği kanununun yürürlüğe girmesinden sonra en çok tercih edilen dış cephe ısı yalıtımı uygulaması olarak kayıtlara geçmiş. Mantolama sistemleri için kullanılacak malzemelerin en önemli özelliği de ısı iletim katsayılarının düşük olmasıdır. Mantolamada en yaygın kullanılan levhaların başında Expanded Polistren (EPS*) geliyor. EPS levhalar, özel üretim teknikleri sayesinde bünyesinde %98 oranında hava barındırmakta ve bu özelliği sayesinde en iyi ısı yalıtım performansına sahip malzeme olarak tercih edilmekte. Biz de sektörün Van'daki ve bölgedeki baş aktörü olan bünyesinde "Bospor" ve "Bosser" markalarını barındıran BOSAŞ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt** ile sektörü, 'Bosser' markasının doğuşunu ve yaşanan ekonomik krizi konuştuk.

Sayın Başkan, öncelikle bize özet olarak BOSAŞ grubunu ve grubun önemli markası olan BOSPOR'un doğuşu hikayesini anlatabilir misiniz?
BOSAŞ Şirketler Grubu 38 yıllık deneyimi olan İstanbul'da tarafımızca kurulan bir firmadır. O zamanlar ana faaliyet müteahhitlik, taşeronluktu. 2000 yılların başında bir marka değeri yaratmak istedik. Bunun sonucunda 'Bospor' çıktı ortaya. Bospor 2000 ile 2010 yılları arasında İstanbul Büyükçekmece'de EPS üretimi yaptı. 2010 yılında ise Van'a taşındık. Taşındığımızın ilk 2 yılı başka bir yerde yani kirada kaldık. Daha sonra ise Organize Sanayi Bölgesine taşındık. Van'a taşındıktan sonra peyder pey hem üretimlerimizi hem de cirolarırımız büyüttük. Bunun yanında makina parkurumuz da genişledi. Bospor 25 yıllık bir markadır. Bölgenin aranan ve bilinen bir markasıdır. Van kökenli bir markanın bilinmesi bizi de çok sevindiriyor. 

Van OSB'deki İşletmenizin, faaliyet alanı ne kadar?
Şu an yaklaşık 12 bin metrekare açık alanımız var. 13 bin metrekareye yakın da kapalı alanımız var. Şimdi belki akıllara belki soru işareti olarak takılır. Nasıl 12 bin metrekare açık alanda nasıl 13 bin metrekare kapalı alan var diye. Bizim işletmemiz de çok katlı yerler mevcut. Birden fazla katlı yerlerimiz olduğu için kapalı alanımız daha fazla. 

Mantolama deyince ilimizde ve bölgemizde neredeyse akla ilk olarak Bospor geliyor. Yıllık EPS üretiminiz ne kadar? Nasıl bir planlama yaptınız?
Biz 2010 ile 2015 yılları arasında kapalı alanımızı 2500 metrekareye çıkardık. Makine parkurumuz da genişlettik. Akabinde 2015'ten sonra bir planlama yaptık. EPS üretimimizi yüzde 100 artırdık. İşletmeye bir makine parkuru ve inşaat alanı dahil ederek kapalı alanımızı 5 bin metrakereye çıkardık. Yıllık EPS üretimimizi de 1 milyon metreküp olarak gerçekleştirdik. Böylelikle bölgedeki en yüksek kapasiteli EPS üretimini yaptık.

EPS üretimi ilgili biraz bilgi verebilir misiniz? Bu malzeme sadece binalarda mı kullanılıyor? EPS'nin daha farklı kullanım alanları var mı?
EPS aslında bölge için ürettiğimiz bir malzemedir ama baktığınızda bu malzeme bir çok amaç için kullanılabilir. Şu an biz sadece doğu ve güneydoğu bölgesine mal satabiliyoruz. Açıkcası hedef kitlemiz de burası. EPS, çok amaçlı kullanılam bir malzemedir. Türkiye'de daha tüm kullanım alanları keşfedilmemiş. EPS, batıda, bazı yerlerde viyadüklerin ve yolların dolgusu için, köprü arkası dolgusu için kullanılıyor. Bu malzeme buralarda jeoform olarak, kütük şeklinde kullanılan hafif uzun ömürlü bir malzemedir. Bu malzemenin özellikle Karayollarında teknik şartnameye konulması lazım. Bu çalışmalar bizim EPS-DER yani derneğimiz ve TÜRKONFED'in girişimleriyle devam ediyor. Yani kullanım alanı çok fazla ama biz bölgemizde bu ürünü mantolama ile asmolene veriyoruz.

Yapı kimyasalları ya da yapı harcı ile ilgili bir çalışmanız var mı? 'Bosser' isminde yeni bir markayı Van'ın ve bölgenin hizmetine sunacağınızı söylediniz. Bunu biraz açar mısınız?
Biz yüzde 100 EPS kapasitemizi geliştirdikten sonra bir de EPS'nin yan ürünleri olan yapı kimyasalları ile çalışmalara da 2020 yılının başlarında start verdik. Şu an bu tesis içerisinde bin 500 metrekare kapalı alanı olan tümünü kendi öz kaynaklarımız ile yaptığımız tam otomatik bir yapı kimyasalları fabrikası kurduk. Ne makinada ne de binada herhangi bir teşvik kullandık. Hem bina hem de makineler çok modern. Şu an bölgede tam otomatik yapı kimsayları fabrikası yok. Sizin aracılığınızla yeni markamızı duyurmak istiyorum. Şirketimizin bünyesinde olan yap kimyasalları markası da 'BOSSER' markasıdır.   

Yapı kimyasalları derken neyi kastediyorsunuz? Bu üretim tesisinde ne üretilecek? Neden yapı kimyasalı bunu detaylandırabilir misiniz?
Yapı kimyasallarının bileşeneri çok fazladır. Bütün bileşenler haznelere konulur, otomasyona reçete girilir. Tek tuşta ürün gelir, paketlenir çıkar. Piyasaya arz edilir. Yani burada elle, manuel yapılan herhangi bir işlem yoktur. Bosser ile yapı kimyasalları pazarına çok iddialı girmek istiyoruz. Çünkü bölgede çok da ciddi bir açık var. Şu an bölgede bir kalite ve fiyat istikrarı olmadığı için bölgenin dışından gelen markalar Van'da çok ciddi rağbet görürken, Van markaları piyasada yer bulamadı. Bu yüzden bizim şehrimizin markaları fabrikalarını kapatmak zorunda kaldı.  Bizde bu yaşanan olumsuz durumları da göz önünde bulundurarak, hem fiyat istikrarı hem de kalite açısından taviz vermeksizin bosser markamızı büyüteceğiz. Bosser'i de, bospor gibi çok kısa sürede inanıyoruz ki bu emeğimiz ve alt yapımız ile birlikte bölgenin bilinen bir markası haline getireceğiz. Bosser markamız zaten bospor'un tamamlayıcısı olacak. Üreteceğimiz kimyasallar arasında mantolama malzemesinde kullanılabilecek, mantolama yapıştırıcısı, mantolama sıvası, dekoratif sıva, seramik yapıştırıcısı bulunacak. Yani 19'a yakın farklı reçetede ürün çıkartacağız. Yapı kimyasalları derken yapı harcını kastediyorum.

Elinizde Van'da ve bölgede yapı harcı üretimi yapan tesislerle ilgili sayısal veriler var mı? Özel değilse pazar hedifinizi açıklamak ister misiniz?
Şu an üretim olarak hedefimiz yıllık 1 milyon torbadır. Yani Van ilimize sadece dışarıdan 17 milyon torbadan fazla ürün giriyor.  Bu da demektir ki pazarın 17'de 1'ni biz hedefliyoruz. Yani bu kadar büyük bir açık var. Bu açığın doldurulamamasının sebebini fiyat ve kalite istikrarı ile ilgili olduğunu düşünüyoruz. Bu boşluğu biz doldurabiliriz. Bizim burada hemşerilerimize çağrımız. Özellikle bu malzemeyi kullanan fabrikalar markamızı sahiplensinler. Bu markayı sahiplenmeleri neden istiyoruz. Bu ürünü hem kullansınlar hem de denetleyicisi olsunlar. Yani her usta, her taşeron tabiri caizse bir yapı denetim firması gibi ürünümüzü denetlesinler. Ürünü istediğimiz kalite ve kıvama getirelim diye bizi uyarsınlar. 

Yeni kurduğunuz içerisinde yapı kimyasallarını bulunduran tesisin maliyeti ile ilgi bilgi verebilir misiniz?
Bosser markasıyla bölgede ulusal, çok bilinen markalar ile rekabet edeceğiz. Bunu söylerken hem kalite anlamda hem de fiyat istikrarı anlamında söylüyorum. Alt yapımızın güçlü olması için çok emek verdik. Bu yeni üretim tesisi inşaat maliyetiyle birlikte 6 milyon TL'ye mal oldu. İşletmemizde makine parkuru, bin 500 metrekare tam kapalı alan, bin 500 metre açık alan bulunuyor. Yine işletmemizde bölgede bulunmayan tamamı otomatik makineler yer alıyor.

Van OSB'deki üretim tesislerinizde kaç kişi istihdam ediliyor. Bosser çatısı altısında kaç kişiyi istihdam edeceksiniz?
Bizim strafor üretimi yaptığmız kısımda yaklaşık 25 kişi çalışıyor. Yeni fabrikamızda yani yapı kimyasallarında ise 10 kişi çalışacak. Bosser yaklaşık 10 gündür deneme üretimlerini yapıyor. Marka tescillerini yaptık. Şirketimiz bünyesinde 'Bos' ile başlayan 5'e yakın markamız var. Bu markaları Türkiye'nin prestijli markaları haline getirmek için çalışıyoruz.

Son zamanlarda yaşanan ekonomik kriz üretiminizi etkiledi mi? Üretim maliyetleri ilgili bilgi verebilir misiniz?
Yaşanan ekonomik sıkıntılar maliyetlerimizi yaklaşık yüzde 100 etkiledi. Mesela 6'ıncı ve 7'inci ayda bir ton EPS ham maddesini 1700 dolara çok rahatlıkla pazarda bulabilirken şu an 2400 dolara mal bulamıyoruz. Yani kur farkı bunun yanında devede kulak kalıyor. Bu zammı biz de maliyetlere yansıtıyoruz. Satışlarımız da çok düştü. Sanayide doğalgaza 2 ayda yüzde 60-70 zam geldi. Elektiriğe zam geldi. Bütün bu zamları göz önüne aldığınızda üretici bu zamları maliyetlere yansıtıyor. Bu yansıtma sonucu müşterinin alım gücü düşüyor. Benim için daha ilginç olanı 1700 dolar iken rahatlıkla hammade tedarik edebiliyordum. Şu an mal bulamıyoruz. Sıra bekliyoruz.

Peki bu ekonomik krizin ana sebebi sizce nedir? 
Benim kanaatimce ülkenin iç istikrarı ile ilgili hukukta karnesinin zayıf olması ve bunun enflasyona etki etmesi. Bunun sonucunda da gelen yüksek faiz. Ülkedeki yatırımcıların bir kısmı faizden para kazanmak istiyor. Üreticide faizler yüksek olduğu için yatırım yapamıyor.  Siyasal istikrarsızlık, bunun hukuka yansıması ve ülkenin içinde bulunduğu durum. Bunların hepsi birbiriyle bağlantılıdır. Somut bir bilgi değil ama benim bildiğim, duyduğum kadarıyla iç pazardaki üreticiler dünyada yaşanan hammade sıkıntısından kaynaklı daha pahalıyla yurt dışına ihracat yaptıkları için içeride hammade sıkıntısı ve fiyat yükselmesi oluyor.

Tarih: 22-03-2022

Bize Ulaşın

Adres: Organize Sanayi Bökgesi 3. Etap No:7 - Van / TÜRKİYE

Telefon: 0 432 266 5454

E-Posta: bosasyapiinsaat@hotmail.com

Web: http://www.bospor.com.tr